Jeroen van de Sanden is een van de apothekers van zelfstandige apotheek De Waag in Haaksbergen. Hij maakt veel gebruik van maatmedicatie in de vorm van een medicijnrol (ook bekend als Baxterrol). “Voor patiënten die thuis wonen of in een instelling is een medicijnrol ideaal. Zij kunnen in principe zelfstandig en veilig hun eigen medicijn innemen op het voorgeschreven tijdstip. Verplegend personeel of de thuiszorg moet dit natuurlijk wel controleren, maar het vergt minder inspanning vergeleken met andere manieren van toedienen”.
Initiatief
Het initiatief om een medicijnrol in te zetten voor een patient ligt bij de huisarts of de thuiszorg. “Na zo’n verzoek doe ik een intake van de patient in de apotheek of thuis. Hierbij kijk ik vooral wat de patient voor wensen heeft en of ik met eventuele belemmeringen rekening moet houden. De medicijnen moeten bijvoorbeeld wel in tabletvorm beschikbaar zijn om ze in een medicijnrol te verpakken. Twee weken na het eerste gebruik heb ik contact met de patient om te controleren of de middelen goed werken, of er bijwerkingen zijn en of de dosering aangepast moet worden”.
“Medicijnrollen geven patiënten en zorgverleners veel rust en regelmaat als het goed loopt”
“Medicijnrollen geven patiënten en zorgverleners veel rust en regelmaat als het goed loopt”, vertelt Jeroen. Dat gaat mis als een van de medicijnen niet leverbaar is. Dan krijgt een patient een rol waar in de zakjes niet alle medicijnen in zitten. Die moet het ontbrekende medicijn dan alsnog los innemen. Dan is het voordeel weg en heeft de patient meer moeite met het juist innemen. Zo had ik een Parkinsonpatiënt die een specifiek middel gebruikte dat er niet was. Dat ben ik toen zelf een eind verderop bij een andere apotheek gaan halen, omdat anders het met medicijnen ingestelde evenwicht volledig verstoord zou raken”.