"Medicijnrollen geven patiënten en zorgverleners veel rust en regelmaat als het goed loopt”

Jeroen van de Sanden, zelfstandig apotheker

Jeroen van de Sanden is een van de apothekers van zelfstandige apotheek De Waag in Haaksbergen. Hij maakt veel gebruik van maatmedicatie in de vorm van een medicijnrol (ook bekend als Baxterrol). “Voor patiënten die thuis wonen of in een instelling is een medicijnrol ideaal. Zij kunnen in principe zelfstandig en veilig hun eigen medicijn innemen op het voorgeschreven tijdstip. Verplegend personeel of de thuiszorg moet dit natuurlijk wel controleren, maar het vergt minder inspanning vergeleken met andere manieren van toedienen”.

Initiatief

Het initiatief om een medicijnrol in te zetten voor een patient ligt bij de huisarts of de thuiszorg. “Na zo’n verzoek doe ik een intake van de patient in de apotheek of thuis. Hierbij kijk ik vooral wat de patient voor wensen heeft en of ik met eventuele belemmeringen rekening moet houden. De medicijnen moeten bijvoorbeeld wel in tabletvorm beschikbaar zijn om ze in een medicijnrol te verpakken. Twee weken na het eerste gebruik heb ik contact met de patient om te controleren of de middelen goed werken, of er bijwerkingen zijn en of de dosering aangepast moet worden”.

“Medicijnrollen geven patiënten en zorgverleners veel rust en regelmaat als het goed loopt”

“Medicijnrollen geven patiënten en zorgverleners veel rust en regelmaat als het goed loopt”, vertelt Jeroen. Dat gaat mis als een van de medicijnen niet leverbaar is. Dan krijgt een patient een rol waar in  de zakjes niet alle medicijnen in zitten. Die moet het ontbrekende medicijn dan alsnog los innemen. Dan is het voordeel weg en heeft de patient meer moeite met het juist innemen. Zo had ik een Parkinsonpatiënt die een specifiek middel gebruikte dat er niet was. Dat ben ik toen zelf een eind verderop bij een andere apotheek gaan halen, omdat anders het met medicijnen ingestelde evenwicht volledig verstoord zou raken”.


Profiel zelfstandige apotheek De Waag

Apotheek De Waag in Haaksbergen heeft twee locaties. Dat waren er eerst drie, maar een is er gesloten om de dienstverlening te concentreren. De maatschap die eigenaar is van de apotheken bestaat uit drie apothekers. De Waag is een tevreden klant van Brocacef

Naast thuiswonende patiënten heeft apotheek De Waag ook patiënten van instellingen van Livio als klant. Livio biedt thuiszorg, revalidatie, verpleegzorg en woondiensten. Livio is gespecialiseerd in ouderenzorg en actief in Enschede, Haaksbergen, Eibergen en Neede.

De Waag maakt deel uit van SAT-UA (Samenwerkende Apothekers Twente) een coöperatie waarin apotheken in de regio samenwerken. Dankzij de uniforme werkwijze heeft een instelling één contactpartner. Livio heeft na een aanbestedingstraject een contract gesloten voor de farmaceutische zorg met SAT-UA. Hierin is een vaste prijs voor de dienstverlening afgesproken per bed gedurende de contracttermijn voor alle aangesloten apotheken. Hierdoor hoeft Livio geen afspraken te maken met afzonderlijke apotheken en apotheken kunnen focussen op hun dienstverlening zonder met elkaar te concurreren op de prijs.


Beschikbaarheid

“Bij Brocacef doen ze erg hun best om alles op voorraad te hebben of snel in huis te krijgen. Dat heb ik gemerkt toen we kortstondig ergens anders inkochten. Dan merk je pas het verschil in dienstverlening. Als ik dan bel met de serviceafdeling doen ze erg hun best om mee te denken met oplossingen. Ze beschikken over veel kennis en ervaring. Tegelijkertijd vindt de inkoop plaats op een internationale markt waar veel vraag is. Producenten kunnen soms domweg niet leveren (zoals tijdens de COVID-19 pandemie). Het niet beschikbare medicijn vervangen door een middel met dezelfde werkzame stof kan dan een (tijdelijke) oplossing zijn. Niet gewenst, maar soms kan het niet anders”.

“Vooral voor kwetsbare patiënten kan dit veel impact hebben"

Medicijnwissel

Medicijnwissel komt vaker voor. Niet alleen doordat een medicijn niet beschikbaar is, maar ook door wijziging in het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. “Vooral voor kwetsbare patiënten kan dit veel impact hebben. Zij zijn gewend aan een bepaald type medicijn en verpakking en moeten dan wennen aan een ander doosje. Daardoor kunnen ze in war raken en het overzicht verliezen. Het gebruik van dosering op maat, door middel van een medicijnrol is dan een goede oplossing voor veilig gebruik van medicijnen”, volgens Jeroen.

"Routine is alles bij het veilig en consequent gebruik van medicijnen. Hoe minder verstoring hoe beter!”

Routine

“Voordat er medicijnrollen waren was het een stuk lastiger. Toen kregen patiënten een ander doosje met een andere kleur pil erin. Vooral voor mensen met dementie zijn veranderingen moeilijk. Dankzij de medicijnrol hebben ze daar geen last meer van. Het zakje blijft hetzelfde en ze hoeven zich niet druk te maken over wat er in zit. Daar zorg ik samen met Brocacef voor. Routine is alles bij het veilig en consequent gebruik van medicijnen. Hoe minder verstoring hoe beter!”

Meer weten?

 Meer weten over de medicijnrollen van Brocacef? Zie brocacef.nl/medicijnrollen voor meer informatie. 

Hoe kunnen wij u verder helpen?