Apotheker Joeri Arkink

De BENU Gezondheidscheck is de APK voor je gezondheid

Joeri, BENU apotheker

Joeri zorgt voor de check van je gezondheid

“De Gezondheidscheck biedt mij de mogelijkheid om 1-op-1 contact te hebben met mijn klanten. Dat geeft de ruimte om je te verdiepen in iemands leven”, vertelt apotheker Joeri Arkink. “Doordat een patiënt zich kwetsbaar opstelt en zijn hele leven op tafel legt, krijg ik een goed beeld. Een klant kiest hier zelf voor, waardoor ze open staan voor mijn adviezen. Zo kan ik optimale ondersteuning geven bij verbeteren van hun gezondheid en leefstijl.”

Joeri werkt sinds anderhalf jaar bij BENU als beherend apotheker (eindverantwoordelijk in de apotheek), bij apotheek BENU Koning en Mooij in Bussum. Hij werkt nauw samen met zijn collega’s in zijn eigen apotheek, met de andere BENU-apotheek in Bussum en collega’s in de regio.

Verhoogd risico op metabool syndroom

Joeri vertelt welke klanten hij uitnodigt voor de BENU Gezondheidscheck: “Het zijn mensen die typisch niet bij de huisarts komen, ze gebruiken geen medicijnen en hebben geen chronische aandoeningen. Ik spreek daardoor mensen die normaal niet vaak in de apotheek komen. Ze staan in ons apotheek systeem, omdat ze ooit eens een zalfje of pilletje hebben gehaald. We richten ons op mensen die bijna nooit een huisarts of apotheker zien, maar misschien wel een verhoogd risico hebben op het metabool syndroom, een combinatie van vijf gezondheidsklachten rond de stofwisseling die met elkaar te maken hebben.''

We richten ons op mensen die bijna nooit een huisarts of apotheker zien
“Tijdens de Gezondheidscheck meet ik daarom het gewicht, de bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol en de buikomvang. Ik vraag ook of iemand last heeft van stress, slapeloosheid en/of eenzaamheid. Dit zijn allemaal zaken die kunnen duiden op de ontwikkeling van metabool syndroom klachten. Patiënten die een cholesterol-, bloeddruk- of diabetesmedicijn gebruiken, staan al onder controle van een huisarts en nodigen we daarom niet uit voor de Gezondheidscheck.”

“De moeder van een vriendin van mij is een slanke vrouw. Ze heeft geen overgewicht en heeft een gezonde levensstijl. Aan haar zie je niet dat ze misschien slechte aderen heeft. Ze kreeg een hartaanval omdat haar aderen slecht bleken te zijn. Je kunt er dus van buiten gezond en goed uitzien, maar door aanleg toch een verhoogd risico lopen op een levensbedreigende aandoening. Door verschillende waarden als bloeddruk en cholesterolspiegel te meten, kun je in een vroeg stadium zien of iemand risico heeft op een metabool syndroom. Dat is het moment waarop je nog bij kunt sturen in de leefstijl. Zo voorkom ik, dat hier iemand klachten krijg en medicijnen nodig heeft. Dat is waar ik het voor doe”

Huisarts blijft eindverantwoordelijk

“Ik deed een Gezondheidscheck bij een vrouw. Ze geeft aan ze gezond leeft en vrij veel beweegt. Bij het meten van haar cholesterol, viel mij op dat die te hoog was. Een te hoge cholesterolspiegel kan op lange termijn tot hart- en vaatziekten leiden. Na deze meting schrokken we allebei in eerste instantie, want de cholesterolspiegel was afwijkend terwijl de meting goed was gegaan. Haar meetgegevens heb ik na haar toestemming gedeeld met de huisarts. Die heeft het verder opgepakt. De huisarts blijft vanzelfsprekend de eindverantwoordelijke voor een patiënt. De meting wordt ook nog een keer gecontroleerd. Een huisarts bepaald uiteindelijk wat de vervolgacties zijn en schreef in dit geval een cholesterolverlager voor.”

Ik geef graag advies over hoe iemand gezond blijft
"Aan de testfase afgelopen zomer deden vijfendertig apotheken mee. Per apotheek werd van twintig personen de gezondheid gecheckt. In elke apotheek was er iemand waarbij na de Gezondheidscheck, aanleiding was voor vervolgonderzoek door de huisarts. “Het is ook belangrijk om te zien dat de meerderheid van de gecontroleerde mensen wel gezond is. Veel mensen zoeken ook deze bevestiging. Ik geef ze daarna graag advies over hoe ze gezond kunnen blijven.”

Elkaar beter leren kennen

“De Gezondheidscheck is een mooie aanleiding om elkaar beter te leren kennen. Ik leer hierdoor wat mijn klanten beweegt en zij wat een apotheek te bieden heeft. “Mensen hebben vaak geen of een negatief beeld van een apotheek. Ze weten vaak niet dat we ook bezig zijn met preventie.

U gebruikt geen medicijnen en ik wil graag voorkomen dat u medicijnen moet gaan gebruiken”, zeg ik dan. “Het lijkt er misschien op dat ik nu dus in mijn eigen vingers snij, maar mijn doel is dat u gezond blijft en mijn medicijnen niet nodig heeft. Daar hebben we z’n allen veel meer aan. Als ik dat vertel, begrijpen ze waarom een apotheek dit doet,”

Meer weten over de Gezondheidscheck?

Heeft u behoefte aan een APK van uw gezondheid en staat u niet onder controle van een arts? Lees meer over hoe u een Gezondheidscheck kunt laten doen of neem contact op met een BENU–apotheek bij u in de buurt.

Andere 'Wij zorgen voor' artikelen

Maron zittend in voertuig
Maron, business development manager transport

Veiligheid gaat bij medicijnen boven alles: we rijden geen snoepjes

Lees meer
Information security manager Mohamed
Mohamed, information security manager

Het belangrijkste is het vertrouwen dat gegevens correct, beschikbaar en veilig opgeslagen zijn

Lees meer
Marlies voor haar servicedesk
Marlies, QA manager en apotheker

Ik draag graag bij aan de ontwikkeling van preventieve oplossingen, zoals de prostaatcheck

Lees meer