Brocacef Groep en duurzaamheid

Een gezond leven begint bij een gezond leefklimaat.

Brocacef Groep en duurzaamheid

Onze leefomgeving staat wereldwijd onder druk. Onze aarde raakt steeds voller en samen creëren we meer vervuiling dan zij aankan. Dit is een grote uitdaging, waar we als mensheid in deze eeuw voor staan.

Als onderneming in de gezondheidszorg vervullen wij een belangrijke rol in de maatschappij.  Als we de nummer één zorgpartner willen zijn, waar mensen bewust voor kiezen, hoort daar ook bij dat we ons inzetten voor gezonde omstandigheden voor de mens en zijn milieu en de maatschappij. Tenslotte zijn wij hier allemaal van afhankelijk. Een gezond leven begint bij een gezonde leefomgeving.

Daarom werken wij als bedrijf aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarnaast reduceren wij de hoeveelheid afval die onze organisatie produceert. Door bijvoorbeeld onze eigen logistieke processen duurzamer te maken, hebben we ook impact op de supply chain van onze klanten zoals apotheken en zorginstellingen.

Ons streven is een CO2 neutrale bedrijfsvoering van Brocacef en BENU in 2030.

Mensen maken het verschil binnen Brocacef en BENU. Dankzij de toewijding en inspanning van onze medewerkers kunnen wij waardevolle producten en diensten leveren. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor vitale medewerkers. Zij kunnen hieraan werken door gebruik te maken van een vitaliteitsplatform. Daarnaast faciliteren we voor een goede balans tussen werk en privé. Tegelijkertijd schenken we aandacht aan een veilig werkklimaat en diversiteit en inclusie. 

Als organisatie willen wij gerespecteerd en succesvol zijn en blijven. Correct gedrag in omgang met relaties en collega’s is daarom van groot belang. Dit uitgangspunt geldt binnen de gehele organisatie. We hechten grote waarde aan compliance binnen onze organisatie en zien strikt toe op naleving onder andere via onze compliance commissie.

 

Duurzame verbeteringen

Binnen Brocacef en BENU hebben we onder andere de volgende duurzame verbeteringen reeds gerealiseerd:

Gebouwen en installaties

Ons distributiecentrum in Eindhoven is volledig voorzien van zonnepanelen. Al onze nieuwbouw zal  zo mogelijk energieneutraal worden gerealiseerd en installaties worden aangepast aan systemen waar een minimale hoeveelheid energie voor benodigd is.

In Amsterdam wordt de komende twee jaar ons nieuwe distributiecentrum met cityhub ontwikkeld, waarvoor we deels gebruik gaan maken van emissie-loze voertuigen die efficiënt kunnen worden ingezet. Per jaar bespaart deze cityhub 200.000 km ten door route optimalisatie. Wij kiezen in Amsterdam ook voor een groene uitstraling van het pand zodat het voor de omliggende bewoners een prettige uitstraling heeft. Lees meer over de nieuwbouw van de DC Amsterdam.

In Ede zal ook een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen worden. In dit geval door Brocacef Healthcare Logistics B.V.
Dit gebouw zal ook volgens de hoogste duurzaamheidseisen worden gebouwd, waarmee beide nieuwe DC’s zullen voldoen aan  BREEAM certificaat, waarbij het doel is het niveau ‘Excellent te realiseren. 

Om dit te bereiken zal onder andere gebruik gemaakt worden van lucht/waterwarmtepompen voor de vloerverwarming van de expositieruimten, verwarming en koeling van kantoorruimten met een VRF systeem, verlichting met LED, verantwoorde bouwmaterialen op basis van ISO 14001 en het gehele dak wordt op beide locaties voorzien van zonnepanelen.

Energiemonitoring

Door real time het verbruik van onze 350 locaties te monitoren, kunnen wij afwijkingen constateren met als doel een continue besparingscyclus te realiseren. 

Vermindering van afval

Focus wordt gelegd op omgang met producten. Het leveren in herbruikbare groothandelsbakken zorgt ervoor dat er minder verpakkingsmateriaal bij de eindgebruiker komt. Daarnaast maakt Brocacef voor deelmarkten en herhaalmedicatie gebruik van seal-bags voor het verpakken van producten. Deze lijken van plastic, maar bestaan voor een groot deel uit transparant papier waardoor een actieve bijdrage wordt geleverd aan vermindering van plastic. Bij apotheken maken wij gebruik van inzamelpunten voor medicijnafval. 

Brocacef stuurt haar afnemers een digitale paklijst in plaats van een papieren paklijst. Daarnaast wordt in de distributiecentra gebruik gemaakt van digitaal scannen en in onze apotheken werken wij inmiddels uitsluitend nog met een digitaal recept. Tevens is op ons hoofdkantoor het printpark sterk gereduceerd.

Bedrijfskleding

Deze wordt grotendeels vervaardigd van organische geteelde katoen en gerecyclede petflessen.

Mobiliteit

Er loopt een pilot met elektrische bezorgauto’s, scooters en fietskoeriers en het wagenpark is deels geëlektrificeerd. Onlangs zijn er 20 nieuwe laadstations geïnstalleerd. Lees meer over distributie van medicijnen op zonne-energie in Rotterdam.

We gebruiken innovatieve en slimme software voor het managen, plannen en monitoren van transportritten en zendingen. Het systeem is gericht op maximale effectiviteit en efficiëntie en zorgt voor zo min mogelijk vervoersbewegingen, waarmee wij CO2 reduceren.

 

Hoe kunnen wij u verder helpen?