Samen komen we altijd op nieuwe ideeën
Rick maakt machine voor medicijnen op maat
Rick: "Teva wilde graag ook minder gangbare medicijnen kunnen aanbieden aan zorginstellingen zoals ziekenhuizen in porties op maat van 1 of 2 stuks. Zo’n nieuwe portie moet door zorgpersoneel te scannen zijn. Zo kan de inname door patiënt wordt vastgelegd, om de medicatieveiligheid te waarborgen. Dat klinkt eenvoudig, maar bleek best complex. Het is een soort puzzel met veel kleine stukjes. Gelukkig houden technici van puzzelen!”
Gelukkig houden technici van puzzelen
Printbaar etiket dat ook goed blijft plakken
"We zijn als team (dat naast Rick bestaat uit Pim van de Wal - rechts op de headerfoto - en Dirk Schutgens, red.) op zoek gegaan naar een printbaar etiket dat goed zou plakken. Via ons moederbedrijf PHOENIX kwamen we in contact met een Zwitsers bedrijf dat het labelmateriaal kon leveren. Toen was de vraag hoe dit label aan een blister te bevestigen. Het mocht niet loslaten, het blister niet afdekken, maar moest wel te snijden of te knippen zijn. De zoektocht leidde langs verschillende lijmfabrikanten in combinatie met diverse papiersoorten, kleefkracht en manier van verlijming. Verlijmen van het label met bijvoorbeeld ‘dotjes’ bleek niet te werken. Uiteindelijk is het na veel uitproberen een streep lijm geworden. Alleen al bepalen hoe dik en hoe lang zo’n streep moet worden en de hoeveelheid lijm was al een speurtocht. Het label is hierdoor omhoog te vouwen, waardoor de product code (GTIN) per tablet te lezen is. Dit lijkt een beetje op een vlindervleugel, vandaar de naam Butterfly."Er zat nu een nieuw label op de blisters met een scanbare QR code, maar nu moesten we die nog in porties zien te snijden of knippen. Dat bleek lastiger dan we hadden verwacht”, volgens Rick. “Een blister bestaande uit meerdere lagen plastic met folie met hierop nog een papieren label door snijden bleek een serieuze uitdaging”. Rick: “We begonnen met een recht mes om de blisters op te snijden. Dit werkte niet goed. De labels met de lijm bleven aan het mes hangen."
We hebben uren gewerkt aan de juiste instellingen
Speciaal mes voor de machine
In overleg met de Nederlandse leverancier van de snijmachine werd een nieuw mes bedacht. Nu ging het mes wel door het label, maar kwam de blister klem te zitten in de snijmachine. "We hebben uren met team gesleuteld aan de instellingen. Meer druk, minder druk, mes onder een andere hoek, meer en minder tolerantie enzovoort. Er waren momenten dat we dachten, dit gaat niet lukken. Gelukkig konden we dan ook afstand nemen. Dan maakten we wat grappen met elkaar en dan gaat het weer. Samen komen we altijd op nieuwe ideeën. Onze leverancier kwam gelukkig ook met goede aanpassingen op onze feedback na testen. Uiteindelijk is een speciaal schuin mes ontwikkeld voor onze machine"."Toen hadden we dus een machine die goed labels op blister kon lijmen en een snijmachine die deze blisters in porties kon snijden. Maar dan ben je nog niet klaar. Het geheel moet ook nog goed samenwerken", zegt Rick. Collega Pim vult aan: “De hele productielijn moest nog goed afgesteld worden en gevalideerd. Alleen als alles nauwkeurig blijft werken en bij grote hoeveelheden stabiele kwaliteit produceert, heb je een bruikbare oplossing".
Validatie door de kwaliteitsafdeling
"De interne kwaliteitsafdeling (QA) binnen Brocacef heeft een belangrijke rol in gespeeld in de validatie. Op het laatst ging nog bijna mis. Ondanks dat machine met een optische sensor telt hoeveel porties er gesneden zijn en in een doosje gaan, bleken er geen 50 stuks in te zitten. Dat was nog niet eerder gebeurd. Gelukkig ontdekten we dat er door een verschuiving een portie klem zat in de snijmachine. De volgende run ging vlekkeloos. We stonden hier wel met z’n allen met klamme handen naar te kijken!"Met de uitbreiding van het huidige EAV-pakket met de Butterfly EAV levert Brocacef een oplossing om het aantal toedieningsfouten in ziekenhuizen terug te dringen. Met de traceerbare medicijnen op maat worden daarnaast zorgverleners ontzorgt.
Meer weten?
Meer weten over de Butterfly machine? Heeft uw zorginstelling behoefte aan traceerbare medicijnen in specifieke porties? Neem contact op met Brocacef via telefoonnummer 06 39 08 44 92.